sobota, 8 września 2012

FIBOTEAM na słodko

     Odrywając się na moment od ekranu(-ów) komputera w sobotnie popołudnie polecamy wszystkim Traderom przekwalifikować się na kilka chwil, włożyć na głowę czapkę szefa kuchni i poczuć rozpływający się w powietrzu aromat mielonego cynamonu. W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepis na delikatne babeczki z kremem, które idealnie wkomponują się w klimat weekendowego wypoczynku.


     Składniki na muffiny (28 sztuk):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 230g masła
  • 1 i ¼ szklanki mleka

     Składniki na krem:
  • 300g masła
  • 300g serka Philadelphia
  • 2 szklanki cukru pudru

     Przygotowanie babeczek:
     Składniki przygotować wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnym naczyniu mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę i dodać kolejno jajka miksując do połączenia się składników. Następnie w małych porcjach dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, miksując po każdym dodaniu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta do ¾ wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180oC przez około 20min. do osiągnięcia delikatnego złotego wierzchu, a następnie odstawić do wystudzenia.

     Przygotowanie kremu:
     Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawać stopniowo cukier puder, a po wymieszaniu składników dodawać partiami serek Philadephia. Krem wstawić na około godzinę do lodówki w celu schłodzenia.

     Po schłodzeniu masy nakładać do rękawa cukierniczego i udekorować ostudzone babeczki.


Smacznego! :)


Fibonacci Team




1 komentarz: