Składniki na ciasteczka:
- szklanka mąki krupczatki
- ½ szklanki mąki zwykłej
- 200g masła
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
Do posypania po upieczeniu:
- ½ szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
Przygotowanie ciasteczek:
Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, cukier, żółtka, orzechy. Wszystkie składniki sprawnie zagnieść, następnie wstawić ciasto do lodówki pod przykryciem w celu schłodzenia.
Po schłodzeniu odkroić niewielki kawałek formując z niego wałek grubości 2-3cm. Uformowane w ten sposób ciasto kroić pod skosem na mniejsze fragmenty (kopytka), z których każdy rozwałkować palcami, a następnie zawinąć na kształt spirali (jak na zdjęciu). W podobny sposób postępować z każdym kolejnym fragmentem ciasta z lodówki.
Uformowane spirale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Uważać by nie spalić wypieków.
Upieczone cisteczka posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przechowywać w zamkniętym pudełku. Dla smakoszy polecamy również dodać laskę wanilii.
Za przepis serdecznie dziękujemy Panu Krzysztofowi! :)
Życzymy smacznego!
Fibonacci Team
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz