sobota, 2 marca 2013

Orzechowe spirale Fibonacciego

       Z racji oczywistego uznania dla Mistrza Leonarda, jak również nieskrywanego łakomstwa, które szczególnie silnie daje o sobie znać w leniwe sobotnie popołudnie, prezentujemy dzisiaj kolejny przepis na weekendowe łakocie. Tym razem mamy jednak solidne usprawiedliwienie dla wszystkich dbających o linię traderów (i traderek). Proponowane niżej spirale Fibonacciego zawierają w sobie bardzo pożądany ze zdrowotnego punktu widzenia składnik - orzechy włoskie. Zapewne większość z Was zna dobroczynne działanie tych nasion. Dzięki dużej zawartości witaminy E już garść orzechów dziennie pozytywnie wpływa na kondycję psychofizyczną człowieka wzmacaniając odporność, łagodząc nerwy oraz negatywne emocje. Ponadto posiadają one wiele wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, dlatego polecane są szczególnie w okresie wzmożonej pracy  umysłowej. Jest to więc przekąska szczególnie wskazana dla wszystkich zapracowanych traderów!

Składniki na ciasteczka:
  • szklanka mąki krupczatki
  • ½ szklanki mąki zwykłej
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich

Do posypania po upieczeniu:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie ciasteczek:
     Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, cukier, żółtka, orzechy. Wszystkie składniki sprawnie zagnieść, następnie wstawić ciasto do lodówki pod przykryciem w celu schłodzenia.

     Po schłodzeniu odkroić niewielki kawałek formując z niego wałek grubości 2-3cm.      Uformowane w ten sposób ciasto kroić pod skosem na mniejsze fragmenty (kopytka), z których każdy rozwałkować palcami, a następnie zawinąć na kształt spirali (jak na zdjęciu). W podobny sposób postępować z każdym kolejnym fragmentem ciasta z lodówki.

     Uformowane spirale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Uważać by nie spalić wypieków.

     Upieczone cisteczka posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przechowywać w zamkniętym pudełku. Dla smakoszy polecamy również dodać laskę wanilii.


     Za przepis serdecznie dziękujemy Panu Krzysztofowi! :)


Życzymy smacznego!
Fibonacci Team

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz