niedziela, 23 grudnia 2012

Piernikowe formacje harmoniczne

     Przedstawiamy dzisiaj przepis na popularne piernikowe ciasteczka, które wspaniale wpisują się w gamę Świątecznych smaków i aromatów. Wypieki wykorzystać można również w ramach choinkowych ozdób. Jest to doskonałe ćwiczenie testujące dyscyplinę tradera :))

Składniki na pierniczki
  • 1 jajko
  • 125g margaryny do pieczenia
  • 500g mąki pszennej
  • 200g cukru pudru
  • ¾ szklanki miodu 
  • 20g przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko

Przygotowanie
     Wszystkie składniki na pierniczki wymieszać i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto nie będzie się już kleiło rozwałkować i wycinać pożądane formy ciasteczek. Gotowe pierniki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez 9 - 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. 

     W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy pierniczki są już zimne posmarować jedną stronę polewą z czekolady (pomocne będzie wykorzystanie niewielkiego pędzelka). Udekrowowane ciastka odstawić do lodówki, aż do zastygnięcia czekolady. 

     W celu przygotowania białego lukru ubić mikserem białko na sztywną pianę. Następnie stopniowo w małych partiach dodawać cukier puder cały czas ubijając. Gotowym lukrem wykończyć dekorację pierniczków i ponownie odstawić do zastygnięcia.

     Warto pamiętać, że piernik jest ciastem dość charakterystycznym i twardym, dlatego zalecamy odstawić  gotowe wypieki pod przykryciem na dzień lub dwa. W tym czasie ciasto zmięknie, stanie się lżejsze i nabierze głębszego aromatu.


Życzymy smacznego! :)

Fibonacci Team

1 komentarz: